Wat is mindfulness en is het wat voor jou?

Mindfulness zou je kunnen vertalen als ‘aandachtsgerichtheid’ of ‘opmerkzaamheid’. Het is het doelbewust, niet oordelend en vriendelijk aanwezig zijn bij de ervaring in het NU, van moment tot moment. Hierbij focus je op bijvoorbeeld je ademhaling of je lichaam. Het is openstellen voor het moment zonder voorkeur of afkeur voor wat er is. Je kan mindfulness trainen door aandachtsoefeningen maar ook het toepassen door je dagelijkse bezigheden met aandacht te doen.

Mindfulness training is een uitnodiging om te bewegen naar meer balans, controle, zorgzaamheid, focus en plezier in je leven. Het is een wetenschappelijk bewezen methode die helpt op een andere manier om te gaan met stress, automatische gedachten patronen, somberheid, piekeren, pijn en vermoeidheid. Veel therapieën zijn gericht op het veranderen; mindfulness is een training die gericht is om op een ontspannen manier te leren zijn met wat is.

Door middel van aandachtsgerichte oefeningen en meditatie leer je meer in het hier en nu te zijn, de automatische piloot uit te zetten en je aandacht meer te richten en open te staan. Hierdoor ontstaat er een keuze in plaats van dat je reageert vanuit oude patronen of overtuigingen. Je ontwikkelt een mildere manier van kijken naar de dingen, zonder oordeel.

Mindfulness is voor iedereen die wil leren met aandacht te leven en is vooral ook geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, verschijnselen van stress, burn-out of als je bijvoorbeeld veel last hebt van piekeren. De methode helpt niet alleen om opener en met meer aandacht te zijn in het leven, maar ook om ontspannender met moeilijkheden om te gaan. Door met aandacht te zijn zal je meer kunnen genieten van het leven.

Is mindfulness iets voor jou?

  • Vind je het moeilijk om in het hier en nu te leven en te genieten?
  • Wil je ontspannen en open in het leven staan?
  • Ben je veel aan het piekeren en bezig met de toekomst of het verleden?
  • Heb je moeite met zelfacceptatie of heb je veel kritiek op jezelf?
  • Heb je veel last van stress of ben je vaak gespannen?
  • Heb je chronisch pijn?


Misschien kan mindfulness je dan helpen. Mindfulness zorgt ervoor dat je meer in het nu komt, het maakt je aandachtiger waardoor je eerder bewust bent van automatische patronen. Het zorgt voor een opener en mildere levenshouding.

Mindfulness programma’s zijn goed onderbouwd en volledig wetenschappelijk onderzocht.