Mindfulness based compassionate living voor verloskundig zorgprofessionals
Deze compassie training is een vervolg op de klassieke 8-weekse Mindfulness training. Om deel te kunnen nemen aan deze training moet je een reguliere 8-weekse mindfulnesstraining gevolgd hebben (MBSR/MBCT/MBCP).
Waarom zou ik compassie leren?
Herken je een of meer van de volgende stellingen?
“Ik vind het gemakkelijker voor een ander te zorgen dan voor mezelf.”
“Voor mezelf zorgen of tijd inplannen voor mezelf voelt egoïstisch.”
“Wanneer ik een to-do-lijst maak, zijn de dingen die ik voor mezelf gepland heb de eersten die weggestreept worden bij tijdgebrek.”
“Wanneer ik iets niet goed heb gedaan, ben ik heel streng voor mezelf.”
“Ik vind het moeilijk dingen te doen die alleen maar leuk zijn, zonder dat daar een zeker nut in zit.”
“Ik ben ongeduldig met mezelf wanneer ik iets niet weet of kan.”
“Moeilijke emoties of donkere kanten van mezelf kan ik moeilijk accepteren.”
Wanneer je een of meerdere stellingen herkent, ben je zeker niet de enige. Sterker nog, het is een feest der herkenning onder zorgprofessionals. Voor anderen zorgen (patiënten, cliënten of familieleden) is gemakkelijker dan zorgen voor onszelf.
En als zorgprofessionals staan we daarin niet alleen. In onze cultuur ervaren veel mensen psychische problemen, hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. We kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme
gevoelens voor onszelf en anderen te ervaren. We kunnen vluchten in isolement of ons storten in bezigheden of relaties die ons niet echt voldoening geven.
Gesprekstherapieën bieden niet altijd een oplossing. Natuurlijk is het belangrijk om over moeilijke dingen te praten, ze te begrijpen en inzicht erin te krijgen. Maar dat is iets anders dan dingen ervaren of voelen (‘Ik snap het wel, maar voel het niet.’). Je moet sommige zaken eerst bewust ervaren en leren voelen, om er anders mee te leren omgaan.
Ben jij ook iemand die altijd heel rationeel handelt en het moeilijk vindt om bij je gevoel te komen? En zou je onbevangener en positiever in het leven willen staan, met meer ontspanning en minder zelfkritiek? Juist dan valt deze compassietraining te overwegen, waarin oefeningen aangeboden worden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren.
De 8 weken durende compassietraining, die officieel Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) wordt genoemd, is gebaseerd op het wetenschappelijk aangetoond belang van (zelf)compassie.
Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)
De training MBCL is bedoeld voor zorgprofessionals die zich (deels) in bovengenoemde beschrijvingen herkennen en eerder de mindfulness cursus (MBSR/MBCT/MBCP) hebben gevolgd. De compassietraining bouwt daar op voort en is geschikt voor jou als je gemotiveerd bent tot nader zelfonderzoek en aan je eigen ervaring wilt toetsen wat heilzaam voor je is en wat niet. Met name is deze training bedoeld voor professionals die wel ondervonden hebben dat mindfulnessbeoefening hen goed doet, maar die moeite hebben dit in hun leven te integreren en een milde, vriendelijke houding daarbij te ontwikkelen. Gedurende de training is het fijn dagelijks 30 minuten vrij te maken voor oefeningen.
Deze training volg je bij een collega-zorgprofessional, iemand die écht snapt hoe jouw werkpraktijk er uitziet.
Doelgroep
Deze MBCL-training staat voor Mindfulness Based Compassionate Living.
Deze training is alleen geschikt voor (verloskundig) zorgprofessionals die ervaring hebben met het beoefenen van mindfulness. Deze professionals hebben al een 8-weekse mindfulnesscursus gevolgd. Dit kan een MBSR, MBCT of MBCP-training zijn.
In deze training staat het leren beoefenen van (zelf)compassie centraal.
Trainingsdata 2024
6, 13, 20, 27 maart, 3, 10, 17, 24 april. Stilte/oefendag 6 april 2024.
Woensdagochtend van 9:30 – 12:30 uur.
De training wordt online gegeven via Zoom. De stiltedag is live op locatie (deze volgt nog).
Leerdoelen
Naast het verder trainen van mindfulness komt o.a. het volgende aan bod:
- Het erkennen van pijn en lijden en hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven.
- Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen, gericht op veiligheid, bevrediging en sociale verbondenheid.
- Hoe de drie systemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bijvoorbeeld door schaamte, zelfkritiek.
- Onze gedeelde menselijke conditie (Common Humanity) en dat waar we niet voor gekozen hebben, is niet onze fout.
- Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en compassiebeoefening de balans kan helpen herstellen.
- Oefenen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, visualiseren, spreken en handelen.
De training is ontwikkeld door Erik van den Brink (psychiater) en Frits Koster en is onder meer gebaseerd op het werk van Paul Gilbert, Christopher Germer, Tara Brach, Barbara Fredrickson en Kristin Neff. Net als bij de mindfulnesscursus zijn de voornaamste leermeesters de eigen ervaring en de uitwisselingen in de groep. Deelnemers zijn vrij in wat en hoeveel ze met elkaar delen en hoeven de problemen voor elkaar niet op te lossen. Wel kunnen ze elkaar ondersteunen door ook in de uitwisselingen mindfulness en compassie te beoefenen.
Na afloop ontvang je een deelnamebewijs en een evaluatieformulier.
Kosten en lesmateriaal
Zorgprofessionals: €550
Je krijgt bij deze training een persoonlijk intakegesprek, cursusmaterialen en mp3-geluidsbestanden.
30 minuten dagelijkse beoefening geldt als oefensuggestie.
Accreditatie word aangevraagd. Vorige jaren werd de training via de KNOV geaccrediteerd met 8 A punten en 10 C (MIO) punten.
Geïnteresseerd en benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op.t
Trainingsdata 2024
6, 13, 20, 27 maart, 3, 10, 17, 24 april. Stilte/oefendag 6 april 2024.
Woensdagochtend van 9:30 – 12:30 uur.
De training wordt online gegeven via Zoom. De stiltedag is live op locatie (deze volgt nog)
Accreditatie word aangevraagd. Vorige jaren werd de training via de KNOV geaccrediteerd met 8 A punten en 10 C (MIO) punten.